Het UMC Utrecht gaat een internationaal onderzoek coördineren dat methoden zal ontwikkelen om het allergisch potentieel van zogenaamde ‘nieuwe voedingsmiddelen’ (zoals insectenburgers) te kunnen beoordelen.
Kitty Verhoeckx, PhD, assistent hoogleraar voedselallergie aan het UMC Utrecht, heeft een Marie Sklodowska-Curie DN subsidie van € 2,6 miljoen ontvangen voor een voedselallergie onderzoeksproject getiteld ‘Allergenicity Prediction Toolbox for novel foods’ (ALLPreT). Zij zal het project van 10 beginnende onderzoekers en 24 internationale partners coördineren.
De introductie van nieuwe voedingsmiddelen, zoals insecten, zal sterk bijdragen aan de beschikbaarheid en duurzaamheid van onze voedselvoorziening. Deze nieuwe voedingsmiddelen moeten echter wél veilig zijn.
De beoordeling van de zogenaamde allergeniciteit is een essentieel onderdeel van de veiligheidsbeoordeling van nieuwe voedingsmiddelen. Helaas hebben de huidige methoden om allergeniciteit te beoordelen onvoldoende voorspellend vermogen en zijn ze niet gevalideerd. Hierdoor worstelen voedselproducenten en risicobeoordelaars met de beoordeling van de allergeniciteit, waardoor het beschikbaar komen voor de consument van deze nieuwe voedingsmiddelen wordt vertraagd.
Lees hier het volledige artikel.