Een hoge inname van voedingsvezels verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Een veel voorkomende hypothese is dat dit komt doordat vezels ontstekingsremmend werken.
Een nieuwe studie van de Columbia University in New York toont nu aan dat dit effect alleen voor graanvezels geldt, en niet voor vezels uit fruit of groenten. Ook plaatst het onderzoek vraagtekens bij de invloed van ontstekingen op hart- en vaatziekten.
Gezonde effecten van vezel
Gezonde voeding, rijk aan vezels, stimuleert de groei van gunstige bacteriën en leidt tot een gezonde samenstelling van het darmmicrobioom. Daarnaast verlaagt het eten van 25 tot 29 gram vezels per dag de kans op sterfte, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker met 15 tot 30 procent. Tot nu toe waren er beperkte gegevens over het verband tussen vezels en ontstekingen bij oudere volwassenen. In de New Yorkse studie is het effect van specifieke vezelsoorten op ontstekingsmarkers onderzocht.
Lees hier het volledige artikel.
https://www.nieuwsvoordietisten.nl/alleen-graanvezels-werken-ontstekingsremmend/