We moeten drastisch anders gaan eten: minder suiker, minder vet en zuivel, minder vlees vooral. Alleen dan zullen we erin slagen de aarde leefbaar te houden en in 2050 tien miljard wereldbewoners van voldoende gezond en duurzaam voedsel te voorzien.
Dat is de boodschap van het EAT-Lancet-rapport dat donderdag wordt gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet. Het rapport is opgesteld door een commissie van internationale deskundigen uit alle hoeken van de wetenschap: gezondheid, landbouw, klimaat, voedingsbeleid en duurzaamheid. Het wordt gepresenteerd op bijeenkomsten in meer dan dertig landen.
De auteurs hebben op basis van alle actuele wetenschappelijke kennis een dieet opgesteld dat zowel gezond als duurzaam is. Dat bevat niet of nauwelijks rood vlees (zoals rund en varken), kleine beetjes kip, vis en zuivel, minimale hoeveelheden suiker en vet en vooral veel groenten, noten, volkoren granen en fruit.
Volgens het Lancet-artikel vertoont ons huidige voedselsysteem grote gebreken. Meer dan 800 miljoen wereldbewoners zijn ondervoed, een nog groter deel – ruim twee miljard – is juist overvoed. Dat zorgt voor een explosieve toename van aandoeningen als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes.
Lees hier het volledige artikel.