Alle vrijgevestigde psychologen, psychiaters en instellingen in de ggz moeten hun wachttijden bekendmaken. Daardoor weten burgers hoe lang het duurt voor zij bij een bepaalde zorgverlener terechtkunnen. Vanaf 1 april 2016 moeten alle aanbieders van geestelijke gezondheidszorg de wachttijden op hun website publiceren, zo heeft de Nederlandse Zorgautoriteit in overleg met brancheorganisaties in de ggz en zorgverzekeraars bepaald.
Het is belangrijk dat burgers en verwijzers, zoals huisartsen, juiste en volledige informatie krijgen over wachttijden, zodat patiënten tijdig geholpen kunnen worden. Als de wachttijd langer is dan de afgesproken normtijd kunnen burgers aan hun zorgverzekeraar bemiddeling vragen. De verzekeraar kan hen dan doorverwijzen naar een andere aanbieder die eerder tijd heeft. Ook voor de verzekeraar is het dus belangrijk dat hij inzicht heeft in de wachttijden bij verschillende ggz-aanbieders.
Sommige patiënten zullen graag door een aanbieder van hun voorkeur geholpen willen worden. Ook voor hen is het goed als ze weten met welke wachttijd zij dan rekening moeten houden.
Lees hier het volledige artikel.