Alcohol drinken in het vliegtuig, een goed idee?

Veel mensen drinken graag een glas alcohol tijdens een vlucht, om een reis te vieren of om te ontspannen. Toch is alcohol drinken in een vliegtuig niet zonder risico’s, vooral niet voor mensen met ademhalingsproblemen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax.

Op grote hoogte daalt de luchtdruk en het zuurstofniveau, wat invloed heeft op ons lichaam. Hoe beïnvloedt alcohol de hartslag en de slaapkwaliteit van vliegtuigreizigers? Om dat te ontdekken, verzamelden Duitse onderzoekers 48 deelnemers tussen de 18 en 40 jaar, waarna ze verdeeld werden in twee groepen. De eerste groep sliep onder normale atmosferische omstandigheden in een slaaplaboratorium, terwijl de tweede groep sliep in een cabine die een hoogte van 2438 meter simuleerde. De helft van elke groep consumeerde alcohol voor het slapen.

Impact van alcohol drinken in een vliegtuig
De onderzoekers analyseerden de hartslag en de zuurstofsaturatie (SpO2) van de deelnemers. Wat bleek?
De combinatie van alcohol en de gesimuleerde cabinecondities verlaagde de zuurstofsaturatie tot gemiddeld 85%, met een verhoogde hartslag van 88 slagen per minuut tijdens de slaap. Zonder alcohol daalde de SpO2 naar 88% en bedroeg de hartslag 73 slagen per minuut.
Onder normale omstandigheden daalde de SpO2 naar 95% met 77 slagen per minuut voor degenen die alcohol dronken. Degenen die geen alcohol dronken hadden een SpO2 van 96% en een hartslag van 64 slagen per minuut.

Lees hier het volledige artikel.