Alcohol bij antibiotica: wat zijn de gevolgen?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, belemmert alcohol de werking van antibiotica niet. Maar de combinatie van beide kan wel ongewenste reacties veroorzaken… Alles hangt af van het type antibioticum dat je gebruikt. Welke antibiotica zijn niet compatibel met alcohol? En wat zijn de risico’s?

Een beetje alcohol drinken bij antibiotica, kan dat kwaad?
Alcohol vermindert de werking van de meeste antibiotica niet. Theoretisch kun je een klein glaasje drinken bij antibiotica zoals penicillines (waaronder amoxicilline), tetracyclines, ciprofloxacine (en andere fluoroquinolonen), macroliden (of neomacroliden zoals azitromycine, claritromycine…) en andere antibiotica.

Waarom beter geen alcohol bij antibiotica?

  • Vertraagd herstel: Alcohol kan je slaap beïnvloeden en uitdroging veroorzaken, twee factoren die je genezingsproces kunnen vertragen.
  • Risico op maag- en darmproblemen: Bijna alle antibiotica, inclusief amoxicilline en amoxicilline-clavulaanzuur, kunnen je darmflora verstoren en je spijsverteringssysteem beïnvloeden. 10% van de patiënten krijgt last van antibiotica-gerelateerde diarree (AGD). Alcohol kan het al geïrriteerde darmslijmvlies verder aantasten en deze klachten verergeren.
  • Schade aan de lever: Net als alcohol kunnen sommige antibiotica, zoals amoxicilline/clavulaanzuur, tetracyclines en claritromycine, op lange termijn schadelijk zijn voor je lever. Terwijl je lever al druk bezig is met het afbreken van de medicijnmoleculen, moet hij ook de alcohol verwerken, wat de belasting verhoogt. Houd er rekening mee dat paracetamol ook schadelijk kan zijn voor de lever. Langdurig of gelijktijdig gebruik van al deze stoffen kan je lever beschadigen.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.