Al 30 jaar dragen patiënten in de regio Leiden bij aan steeds betere behandeling van reuma

Het Early Arthritis Cohort (EAC) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bestaat 30 jaar. Hierin worden alle patiënten met gewrichtsontstekingen uit de regio gevolgd. Met de inzichten uit dit onderzoek is de behandeling van reuma de afgelopen decennia fors verbeterd, waardoor een klachtenvrij leven steeds dichterbij komt. Het Leidse reumacohort is de oudste en grootste onderzoeksgroep voor vroegopsporing van artritis in Europa.

Een cohort is een groep patiënten die over een lange periode wordt gevolg om daar van te leren. Van der Helm: “Hoe groter de onderzoeksgroep en hoe langer mensen worden gevolgd, hoe waardevoller de gegevens. Het reumacohort bestaat ondertussen uit ruim 4600 mensen met gewrichtsklachten, sommigen doen al 30 jaar mee. Dat resulteerde in een database, een biobank, die uniek is in Europa.”

Alle mensen met gewrichtsklachten in de regio doen mee
Iedereen in de regio Leiden en omgeving die met reumatische gewrichtsklachten bij de huisarts komt, wordt doorverwezen naar het LUMC. Van der Helm: “Met de huisartsen in de regio is afgesproken dat mensen met verdenking op een gewrichtsontsteking (artritis) bij voorrang worden gezien op de polikliniek reumatologie. Als er bij het eerste bezoek op de polikliniek inderdaad een artritis is, vraagt de reumatoloog de patiënt om mee te doen aan de EAC. Het voordeel voor de deelnemers is dat ze vooraan in de rij staan voor specialistische zorg. Praktisch iedereen doet dan ook mee.”

Lees hier het volledige artikel.