In de toekomst zullen de AED en defibrillator meer kunnen dan nu. Nu kunnen de apparaten patiënten die gereanimeerd moeten worden alleen een schok geven, maar op termijn wordt het, met behulp van kunstmatige intelligentie, mogelijk om meer te zeggen over de toestand van de reanimatiepatiënt.
Jos Thannhauser is verbonden aan het Radboudumc en promoveerde op donderdag 30 september aan de Radboud Universiteit op zijn onderzoek naar het gebruik van AI bij de AED en defibrillator.
De kans dat mensen een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis overleven, is de afgelopen jaren verdubbeld. Dit komt onder meer doordat er op steeds meer plekken in Nederland een Automatische Externe Defibrillator (AED) beschikbaar is, een draagbaar apparaat dat het hartritme, door een schok af te geven weer kan herstellen bij een hartstilstand. Ambulancepersoneel gebruikt in geval van reanimatie een defibrillator die ook het hartritme afleest. Desondanks is de kans op overleving na een hartstilstand buiten het ziekenhuis laag: 10 procent wereldwijd en zo’n 23 procent in Nederland.
Lees hier het volledige artikel.