Het Europese PANCAIM-consortium, gecoördineerd door het Radboudumc, gaat *AI (*kunstmatige intelligentie) gebruiken om nieuwe kennis te genereren uit bestaande genetische, pathologische en radiologische informatie van duizenden patiënten. Die kennis moet leiden tot een vroegere opsporing, een betere prognose en langere overleving van patiënten met pancreaskanker.
PANCAIM ontvangt 8 miljoen euro subsidie in het kader van het Europese Horizon2020 programma.
Vergeleken met bijvoorbeeld borst-, darm- of prostaatkanker, laat de aanpak van pancreaskanker de afgelopen decennia relatief weinig verbetering zien. Dat komt deels doordat pancreaskanker meestal (te) laat wordt vastgesteld, waardoor genezing niet meer mogelijk is. Ook in genetisch onderzoek en medicatie zijn nog belangrijke stappen te maken. “Te vaak krijgt de patiënt nog een standaardbehandeling, terwijl we echt naar een behandeling op maat, naar personalized medicine toe moeten”, zegt Henkjan Huisman, AI-specialist in het Radboudumc en coördinator van PANCAIM.
Nauwkeuriger voorspellen
Betrokken partijen gaan een databank creëren met gegevens van meer dan 5.000 patiënten met pancreaskanker. Met AI-technieken zoals deep learning willen zij hier veel nieuwe, nog niet aangeboorde informatie boven water halen. “We willen daarmee nauwkeuriger kunnen voorspellen wie baat heeft bij chemotherapie of bij een operatie en wie niet”, zegt radioloog John Hermans. “Zo voorkomen we onnodige operaties en behandelingen. Juist op basis van meer en betere informatie is het mogelijk om dergelijke beslissingen in overleg met de patiënt te nemen. Zo passen we in dit project de nieuwe kennis ook meteen toe in de kliniek.”
Lees hier het volledige artikel.