Agressieve patiënt vaker opgesloten in tbs-kliniek

‘Gewone’ patiënten zitten tussen veroordeelden in tbs-kliniek. En dat gebeurt steeds vaker. Achtendertig psychiatrisch patiënten zitten zonder strafrechtelijke veroordeling opgesloten in tbs-klinieken. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gaat om mensen die vanwege hun stoornis potentieel gevaarlijk zijn, maar vaak geen misdrijf hebben gepleegd. Omdat ggz-instellingen de nodige beveiliging niet kunnen bieden, worden patiënten steeds vaker verplaatst naar een tbs-kliniek.

De Stichting Patiëntvertrouwenspersoon en drie rechters maken zich zorgen over deze ontwikkeling, omdat de rechten van patiënten in het geding zouden zijn.

Een psychiatrisch patiënt die gevaar oplevert voor zichzelf of anderen, kan met een rechterlijke machtiging gedwongen worden opgenomen in een psychiatrisch ggz-ziekenhuis. Als een patiënt zich daar „agressief of ontwrichtend” gedraagt, kan hij zonder tussenkomst van de rechter worden overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Dat gebeurt steeds vaker. „Waar ik dergelijke zaken vroeger eens per jaar zag langskomen, is dat nu iedere maand”, zegt rechter Rob Keurentjes. „Wij krijgen daar vaker dan voorheen mee te maken, dat hoor ik ook van collega’s van andere instellingen”, zegt Harry Beintema, directeur behandelzaken van Groningse tbs-kliniek Van Mesdag. Veiligheid en Justitie kan de toename niet bevestigen omdat het hier geen jaarlijkse cijfers van bijhoudt.

Lees hier het volledige artikel.