Uit onderzoek blijkt dat er in de alvleesklier geen stamcellen aanwezig zijn. In veel organen zorgen stamcellen ervoor dat weefsel na schade kan herstellen. Tegelijk zijn stamcellen ook de oorsprong van veel tumortypes.
Het verrassende inzicht dat de alvleesklier geen stamcellen bevat, heeft potentieel grote gevolgen voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Hieraan overlijden in Nederland jaarlijks ruim 3000 mensen. Dit onderzoek van Amsterdam UMC en Oncode uitgevoerd door Louis Vermeulen en Maarten Bijlsma is vandaag gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Cell Stem Cell.
In veel organen zorgen stamcellen voor het blijven vernieuwen van weefsel. Uit deze stamcellen ontstaan alle celtypes die nodig zijn voor een goed functionerend orgaan. “We weten bijvoorbeeld dat er in de darm continu nieuw weefsel wordt aangemaakt en dat dit proces altijd start in stamcellen die in de darm zijn genesteld”, vertelt Louis Vermeulen. “Dit proces is essentieel voor het gezond houden van het orgaan, maar het ligt vaak ook aan de basis van het ontstaan van kanker.”
Lees hier het volledige artikel.