Afkijken bij de natuur: teken bestuderen voor hart- en vaatziekten

Teken, bloedzuigende motten en giftige slangen: de meeste mensen vinden ze maar eng, maar deze dieren zijn heel nuttig als je hart- en vaatziekten bestudeert. Dat is dan ook wat Ingrid Dijkgraaf doet bij het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM).
Ze onderzoekt de stoffen die deze dieren maken en wat wij hiervan kunnen leren. Hierbij richt ze zich op het zichtbaar maken van plaque in slagaders.

Ze is benoemd tot hoogleraar biomimetische chemie en sprak op 22 maart 2024 haar inaugurele rede uit met de titel “Chemische innovatie door biologische inspiratie”.

Tijdens haar postdoc bij CARIM onderzocht Ingrid instabiele plaques. “Wanneer je bloedvaten vervetten, ontstaat er een vet- en ontstekingslaag in de vaatwand. Die laag heet plaque”, legt ze uit. “Sommige plaques zijn stabiel, andere zijn gevaarlijk. Ze kunnen openscheuren, waarna de inhoud ervan in contact komt met je bloed. Dan ontstaat er een acuut bloedstolsel, wat kan leiden tot een hart- of herseninfarct. In ons onderzoek keken we hoe we deze instabiele plaques zichtbaar konden maken in muizen.”

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.