In het bevolkingsonderzoek naar darmkanker dat in 2014 van start is gegaan wordt getest of er bloed aanwezig is in de ontlasting van de deelnemers. Is de concentratie hoger dan de vooraf bepaalde afkapwaarde, dan wordt de deelnemer doorverwezen voor een kijkonderzoek in de dikke darm.
Nadat het gehele bevolkingsonderzoek is uitgerold, zal het worden geëvalueerd. In de tussentijd hoeft de afkapwaarde van de ontlastingtest niet aangepast te worden, adviseert de Gezondheidsraad. De resultaten van het bevolkingsonderzoek tot nu toe en de bijbehorende nut-risicoverhouding geven daar geen aanleiding toe.
Bij de start van het bevolkingsonderzoek werd voor de gebruikte ontlastingtest een afkapwaarde van 88 nanogram (ng) hemoglobine (een eiwit dat voorkomt in menselijk bloed) per milliliter (ml) in testvloeistof opgeloste ontlasting gehanteerd.
Al vrij snel na de invoering van het bevolkingsonderzoek werd de afkapwaarde verhoogd, omdat onverwacht veel deelnemers werden doorverwezen voor een coloscopie. De resultaten en de nut-risicoverhouding pakten minder gunstig uit dan die waarop de Gezondheidsraad in 2009 het advies had gebaseerd.
Met een afkapwaarde van 275 ng/ml leken de resultaten wel overeen te komen met de verwachte nut-risicoverhouding. Sindsdien wordt die afkapwaarde gehanteerd in het bevolkingsonderzoek.
Lees het volledige artikel (samenvatting) op de site van de Gezondheidsraad waar ook een pdf-vorm te downloaden is.