Zelfredzaamheid en eigen regie zijn tegenwoordig vaak leidend, ook in de zorg voor mensen met een beperking. Betekent dit dan dat afhankelijkheid een probleem is en zelfstandigheid de oplossing?
Nee, concluderen onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek. Onderzoeker Simon van der Weele: ‘Afhankelijkheid hoort bij de dagelijkse realiteit, het is onvermijdelijk. Het wordt pas als een probleem als er in de afhankelijkheidsrelatie iets schuurt of wringt.’
Het onderzoeksrapport De kunst van ambachtelijke afstemming, dat op woensdagmiddag 23 mei aan minister Hugo de Jonge wordt overhandigd, is opgesteld door de Universiteit voor Humanistiek in opdracht van het ministerie van VWS. Het rapport is onderdeel van de Kwaliteitsagenda gehandicaptenzorg. De Stichting Klokkenluiders Gehandicaptenzorg kreeg klachten van verwanten van mensen met een beperking omdat het vanwege de grote zorgafhankelijkheid vaak lastig is bepaalde problemen of issues aan te kaarten. Zo is het onderwerp afhankelijkheid geagendeerd.
Afhankelijkheid
Van der Weele: ‘Wat ons als onderzoekers aangreep bij dit onderwerp, is dat afhankelijkheid werd neergezet als iets wat min of meer per definitie onwenselijk is. Uit het onderzoek kwam naar voren dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Afhankelijkheid hoort bij de dagelijkse realiteit van het leven. Niet alleen voor mensen met een beperking en hun verwanten, maar voor iedereen.
Lees hier het volledige artikel.