Afbouw medicatie via kunstmatige intelligentie?

Wanneer het ziekteproces bij reumapatiënten met medicijnen onder controle is gebracht, worden deze doorgaans afgebouwd. Bij het afbouwen van medicatie is er helaas altijd een risico dat de reumaklachten weer toenemen. Zo’n opvlamming is meestal goed te behandelen door de medicatie weer op te hogen.

Om het risico op een opvlamming te verminderen heeft het UMC Utrecht op basis van kunstmatige intelligentie een voorspellend computermodel ontwikkeld, dat nu in een studie wordt onderzocht.

Mede dankzij het gebruik van biologicals (dit zijn medicijnen die de werking van ontstekingseiwitten of afweercellen in het lichaam remmen. Ze bestaan geheel of gedeeltelijk uit dierlijk of menselijk eiwit) hebben veel patiënten met reumatoïde artritis (RA) weinig tot geen klachten van hun ziekte. Biologicals hebben echter ook nadelen zoals een verhoogd risico op infecties, hoge kosten en lokale huidreacties.

Klinisch epidemioloog en hoofdonderzoeker van de studie dr. Paco Welsing (afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, UMC Utrecht) legt uit:
“Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat bij veel patiënten met een lage ziekteactiviteit ook met een lagere dosering van biologicals de klachten goed onderdrukt kunnen blijven. Soms kan zo’n geneesmiddel zelfs helemaal gestopt worden. Bij het afbouwen is er helaas altijd een risico dat de RA klachten weer toenemen, een zogenaamde opvlamming. Alhoewel deze meestal goed te behandelen zijn door de medicatie weer wat op te hogen kan dit tijdelijk toch veel klachten geven.

Lees hier het volledige artikel.