Betere diagnostiek voorkomt overbehandeling en onjuiste medicatie. Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat een nieuwe ademtest nauwkeurig kan vaststellen of jonge kinderen astma ontwikkelen of niet. Tot op heden is er geen diagnostische test beschikbaar die deze longziekte betrouwbaar kan voorspellen bij peuters die last hebben van chronische luchtwegklachten. Twee derde van deze kinderen blijkt uiteindelijk op 6-jarige leeftijd namelijk helemaal geen astma te ontwikkelen. Zij krijgen daardoor op jonge leeftijd vaak onnodig medicatie voorgeschreven. De ademtest kan dat voorkomen.
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen die zich kenmerkt door benauwdheid, hoesten en een ‘piepende’ of ‘zagende’ ademhaling. Maar liefst veertig procent van alle kinderen tot zes jaar krijgt vroeg of laat last van dergelijke klachten. Vaak wordt bij deze kinderen echter onterecht de diagnose astma gesteld. Twee derde blijkt namelijk voorbijgaande klachten te hebben, veroorzaakt door virale infecties en niet te lijden aan astma. De huidige diagnostische methode kan bij kinderen tot zes jaar onvoldoende onderscheid maken tussen voorbijgaande klachten of de chronische longziekte. Een aanvullende ademtest blijkt de voorspelling aanzienlijk te verbeteren.
Betrouwbare voorspelling
Maastrichtse wetenschappers analyseerden de uitademingslucht van meer dan 200 kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar die last hadden van een piepende ademhaling. Daarnaast werd ook een genetische analyse uitgevoerd van een bloedmonster om de ontstekingsactiviteit te bepalen. Op de leeftijd van zes jaar werd vervolgens de diagnose gesteld. 76 kinderen bleken uiteindelijk astma te hebben ontwikkeld. In negentig procent van de gevallen konden de onderzoekers voorspellen welke kinderen de ziekte wel zouden krijgen en welke niet. Dit is mogelijk, omdat de samenstelling van uitademingslucht en de ontstekingsactiviteit verschilt tussen astmapatiënten en niet-astmapatiënten.
Lees hier het volledige artikel.