Additieven: welke E-nummers veroorzaken het vaakst allergieën?

Voedingsmiddelen worden verrijkt met wel duizenden additieven om ze te kleuren, te aromatiseren en te conserveren. Hoewel deze additieven of E-nummers slechts in lage hoeveelheden in een voedingsproduct zitten, zijn er aanwijzingen dat een klein aantal ongewenste effecten kan veroorzaken.

Soorten en veiligheid van E-nummers
De voedingsadditieven kan je indelen in enkele categorieën:

  • Kleurstoffen (zoals tartrazine, annatto en karmijn)
  • Antioxidanten (zoals BHA en BHT)
  • Emulgatoren en stabilisatoren (zoals gommen en lecithine)
  • Smaakstoffen en smaakversterkers (zoals MSG, kruiden en zoetstoffen)
  • Conserveringsmiddelen (zoals benzoaten, nitrieten en zuren)

De Europese Unie (EU) heeft alle E-nummers als veilig bestempeld, maar dat is geen garantie voor het uitblijven van klachten. In principe kan elke stof schadelijk zijn voor de gezondheid. Het hangt er maar vanaf hoeveel het lichaam ervan binnenkrijgt en hoe het op een bepaalde stof reageert. Om die reden heeft de EU de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) ingesteld. Een voedingsfabrikant mag dus niet onbeperkt additieven toevoegen aan zijn product.

Lees hier het volledige artikel.