Acuut reuma of reumatische koorts ontstaat na een infectie met een bacterie van de groep-A-streptokokken. Groep A-streptokokkeninfecties behoren tot de meest voorkomende infecties bij de mens, vooral dan bij kinderen. Deze bacterie veroorzaakt vaak keelontsteking. De keelontsteking gaat over. Maar een tot vier weken daarna kunt u acuut reuma krijgen. Dit kan blijvende hartschade veroorzaken.
Acuut reuma komt in westerse landen gelukkig bijna niet meer voor. Dit komt o.m. door gebruik van antibiotica bij een streptokokkeninfectie en de verbeterde hygiëne. Als het nog voorkomt, dan is dat vooral bij kinderen tussen de 4 en 18 jaar met een piek rond het 8e jaar. In ontwikkelingslanden blijft acuut reuma de belangrijkste oorzaak van hartafwijkingen bij jonge mensen.
Hoe ontstaat acuut reuma?
Meestal volgt acuut reuma op een onbehandelde of niet adequaat behandelde keelontsteking veroorzaakt door een groep-A-streptokok (tonsillitis, al dan niet met roodvonk). Vaak verloopt zo’n infectie onopgemerkt of met slechts lichte symptomen.
Acuut reuma kan gezien worden als een vorm van reactieve artritis. Dat is een gewrichtsontsteking als reactie op een infectie of ontsteking elders in het lichaam.
Lees hier het volledige artikel.