Ongrijpbare leukemie ontrafeld met AI
Van flubberig ongrijpbaar eiwit tot mogelijk aangrijpingspunt voor een medicijn tegen een agressieve vorm van acute leukemie. De onderzoekgroep van prof. Ruud Delwel van het Erasmus MC ontdekte met hulp van artificial intelligence een manier om leukemiecellen te remmen in een kweekbakje en bij proefdieren.
Het team vond een mogelijke rem voor een specifieke vorm van acute myeloïde leukemie, ofwel AML. Het gaat om een agressieve vorm van AML waarbij het EVI1-gen geactiveerd is. Ongeveer 3 tot 4 procent van alle AML-patiënten heeft dit onbehandelbare subtype. EVI1 is een transcriptiefactor: een eiwit dat in de celkern zit en andere genen activeert.
‘Er is nog veel onbekend over de transcriptiefactor EVI1, maar uit ons onderzoek blijkt dat EVI1 een ander eiwit nodig heeft om leukemie te veroorzaken’, vertelt Dorien Pastoors, promovendus in de groep van prof. Ruud Delwel bij de afdeling Hematologie van het Erasmus MC. Pastoors en haar collega’s, met name Eric Bindels en Marije Havermans, ontdekten dat dit andere eiwit CTBP is.
Lees hier het volledige artikel.