ACT (uitgesproken als ekt) staat voor Acceptatie en Commitment (inzet) Therapie, een nieuwe therapie in psychologenland. Het doel van deze therapie is je te helpen om een rijk en zinvol leven te leiden, terwijl je de vervelende ervaringen die daar onvermijdelijk bij horen accepteert. Waarom onvermijdelijk? Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met tegenslagen en verlies, dat hoort bij het leven. Bij fibromyalgie is dit nog veel duidelijker; men heeft chronische pijn (een hele vervelende ervaring) die niet te vermijden is. ACT biedt handvatten om met de pijn om te gaan. Een ACT-training bestaat uit het je eigen maken van een aantal vaardigheden die nu kort aan bod komen.
ACT is een nog relatief jonge loot aan de tak van psychotherapieën. Deze therapievorm werd in Nederland geïntroduceerd door Dr. Hubert De Mey. Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen kunnen psychologiestudenten ervoor kiezen kennis te maken met deze therapie en zich erin te verdiepen, zoals Tim Batink deed. Het enthousiasme van docent Drs. Gijs Jansen bleek aanstekelijk, getuige hoe Tim er tijdens zijn stage mee aan de slag ging en er nog steeds in de praktijk mee bezig is..
Inmiddels is Tim afgestudeerd en naast praktiserend psycholoog is hij bezig met zijn promotieonderzoek. Tijdens zijn stage bij LavOri in Sittard, waar uitsluitend mensen met fibromyalgie worden behandeld, ontwikkelde Tim een protocol om ACT geschikt te maken voor mensen met fibromyalgie. Daarna toetste hij dit protocol in de praktijk. De voorzichtige conclusie uit zijn onderzoek luidt dat ACT net zo effectief is als Cognitieve Gedragstherapie (CGT) voor de behandeling van mensen met fibromyalgie. Twee groepen LavOri werkt samen met Emmie Voncken (ergotherapie) en FysioQ (fysiotherapie) om mensen met fibromyalgie een eerstelijns multidisciplinair behandeltraject te bieden. LavOri werkte met CGT en bood Tim de gelegenheid daarnaast aan de slag te gaan met het door hem ontwikkelde ACT-protocol. “Er waren aanvankelijk dertig deelnemers,” zo steekt Tim van wal. “Die werden willekeurig verdeeld over twee groepen: een ACT-groep en een CGT-groep. Het ging daarbij om individuele behandelingen van acht sessies. Uiteindelijk bleven er maar zes over voor het onderzoek.” Op mijn vraag waarom er zoveel mensen afhaakten, antwoordt Tim: “Je kunt het eigenlijk geen afhaken noemen, maar een relatief groot aantal mensen had geen acht sessies nodig om hun doel te bereiken. Dat is jammer voor het onderzoek en ook een beetje voor de mensen die eerder stopten zelf. Want ACT vraagt oefening en als je de sessies afmaakt krijg je meer bagage mee omdat je meer mogelijkheden hebt om te oefenen.”
Download het hele artikel..
Bron: Door: Aty van Galen – Fesmagazine