Acromegalie is een aandoening die wordt veroorzaakt door een te hoge productie van groeihormoon (GH). GH wordt geproduceerd in de hypofyse, dit is een kleine klier ter grootte van een erwt die zich onder aan de hersenen bevindt. De hormonen die de hypofyse produceert zijn als het ware boodschappersstoffen die vooral via de bloedbaan de groei, stofwisseling en aanmaak van geslachtshormonen regelen. Bij gezonde personen zorgt dit hormoon voor een normale lengtegroei en het goed functioneren van ons lichaam.
De meest voorkomende oorzaak van een overproductie van GH is een goedaardig gezwel (adenoom) in de voorkwab van de hypofyse. Het GH bereikt via de bloedbaan de lever waar een ander hormoon wordt aangemaakt, IGF-1 (insulineachtige groeifactor). Bij een teveel aan GH neemt ook de hoeveelheid aan IGF-1 toe, deze overproductie veroorzaakt de symptomen en complicaties bij acromegalie.
Deze zeldzame ziekte is een chronische en levenslange aandoening, en kan ontstaan zowel bij jongeren als bij volwassenen. Bij jongeren veroorzaakt een teveel aan groeihormoon dan reuzengroei of gigantisme. De aandoening ontwikkelt zich traag waardoor de diagnose pas na geruime tijd wordt gesteld.
Lees hier het volledige artikel.