Het is niet zo’n smakelijk verhaal, maar een abces bestaat uit pus ook wel etter genoemd dat zich een weg heeft gebaand in een gaatje (holte) dat daarvoor nog niet bestond. Een bacteriële infectie is bijna altijd de oorzaak.
Etter en pus
Het lichaam reageert daarop door witte bloedcellen naar het geïnfecteerde weefsel te sturen om de infectie te verjagen. Hierdoor ontstaat er een met etter of pus gevulde zwelling. Omdat er ter plekke ook cellen afsterven doordat de bacteriën bepaalde stoffen afscheiden, groeit het geheel en barst als het ware ook nog voor een deel uit elkaar. Door die ´ontploffing´ ontstaat een holte en die vult zich dan met pus of etter. Pus bestaat uit vloeibare dode cellen van weefsel, maar ook levende en dode bacteriën en dode bloedcellen.
Abcessen kun je overal in het lichaam krijgen. De met pus en etter gevulde zwelling komt wel op sommige plaatsen meer voor dan op andere. In de huid en in de mond zijn veel voorkomende plekken.
Waar kan een abces ontstaan?
Een abces kun je krijgen in:
- In de mond en in de kaak. Zo kan een abces ontstaan na een injectie, maar ook als de speekselklieren ontstoken raken. Abcessen in de mond komen echter vooral voor door ontstekingen van tandvlees of als een kies of tand bij de wortel ontstoken is.
- In de neus. Dit is vaak het geval als er een infectie is in het neustussenschot.
- In de keel. Bij de amandelen. Dit is de complicatie bij ontstoken amandelen. Dit wordt peritonsillair abces genoemd.
- In de borstklieren. Dit gebeurt vooral bij vrouwen die borstvoeding geven
- In het oor. In het oor en in en rond de gehoorgang, kunnen abcessen ontstaan.
Lees hier het volledige artikel.