‘Aardappelen verhogen mogelijk bloeddruk bij vrouwen’

Vrouwen die vaker dan vier keer per week aardappelen eten hebben een grotere kans op een hoge bloeddruk dan vrouwen die ze minder dan eens per maand eten.

Wetenschappers van de Brigham and Women’s Hospital en Harvard Medical School komen tot deze conclusie, blijkt uit hun studie in The BMJ. Volgens de onderzoekers wordt het risico op een hoge bloeddruk lager als aardappelen vaker door niet-zetmeelhoudende groenten worden vervangen.

Voor het onderzoek volgden de Amerikaanse wetenschappers 187.000 mannen en vrouwen uit drie grote studies. Zowel het eetpatroon, op basis van vragenlijsten, als de bloeddruk waren van de deelnemers bekend.

Na correctie van verschillende factoren die met de bloeddruk samenhangen vonden de onderzoekers een verhoogd risico bij vrouwen die vier keer per week gebakken, gekookte of gestampte aardappelen aten. Dit effect zagen ze echter niet bij mannen.

Regelmatig patat eten zorgde bij zowel mannen als vrouwen voor een grotere kans op een verhoogde bloeddruk. Opvallend genoeg vonden de onderzoekers geen verband met de inname van aardappelchips.

Lees hier het volledige artikel.