Het aantal mensen dat ziek wordt door een bacterie-infectie gaat als gevolg van de coronacrisis rap naar beneden. Het handen wassen en afstand houden zorgt ervoor dat minder mensen dan normaal bacteriën overdragen die bijvoorbeeld oorontsteking of longontsteking veroorzaken.
Van de mensen die wél ziek worden, sterven er tegelijkertijd opvallend meer dan normaal. Artsen staan voor een raadsel waarom.
Een studie bij de Nijmeegse ziekenhuizen CWZ en Radboudumc en het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate moet uitwijzen wat hier de verklaringen voor zijn. ,,Als een soort bijproduct van de coronamaatregelen zie je het aantal infecties drastisch afnemen’’, vertelt microbioloog Bert Mulder van het CWZ, die bij het onderzoek betrokken is.
Andere jaren was dat aantal drie keer zo hoog als nu. ,,Dat is wel bijzonder.’’ Het gaat dan met name om infecties met pneumokokken, die neus-bijholte-ontsteking, oorontsteking en longontsteking kunnen veroorzaken.
Inenting
Kinderen worden standaard ingeënt tegen pneumokokkeninfecties, terwijl voor dit najaar ook ouderen – geboren tussen 1941 en 1947 – worden gevraagd zo’n inenting te komen halen. Vooral jonge kinderen, mensen vanaf 60 jaar en mensen met een minder goed afweersysteem kunnen ziek worden door pneumokokken, meldt het RIVM.
Lees hier het volledige artikel.