Steeds meer gemeentes voeren een inkomensgrens in voor Wmo-voorzieningen zoals scootmobiel, regiotaxi, rolstoel of traplift. Tweede Kamerlid Tamara Venrooy (VVD) heeft de minister gevraagd of gemeenten deze inkomenspolitiek mogen voeren. Minister Schipper antwoordt klip en klaar: “Nee, dat staat de wet niet toe.” Maar een aantal gemeenten heeft een ’truc’gevonden om dit toch te doen.
Sommige gemeenten leggen vast dat mensen met een inkomen vanaf 150, 130 of soms zelfs 110% van het minimumloon geen aanspraak op een Wmo-voorziening kunnen doen. Dat mag dus niet, zegt de minister nu. Minister Schipper: “De Wmo gaat uit van een individuele toetsing per cliënt en staat niet toe dat gemeenten in hun verordening een inkomensgrens instellen waarboven geen aanspraak op een voorziening gemaakt kan worden.”
‘Truc’
Veel gemeenten hebben een ’truc’ gevonden om dit te omzeilen. Gemeenten mogen geen inkomensgrenzen, maar wel eigen bijdrage-regelingen invoeren, bijvoorbeeld een 100% eigen bijdrage als het gezamenlijk inkomen meer dan 125% is van bijstandsniveau. Zo lost de stad Utrecht het bijvoorbeeld op. Burgers krijgen wel toegang tot de voorziening, maar het kan dan zo zijn dat een burger wel zelf het hele bedrag betaalt, omdat hij voldoende inkomen heeft in de ogen van die gemeente.
Dat ‘voldoende inkomen’ wordt in een aantal gemeenten gesteld op 150% van het bijstand niveau of zelfs 125% – dat is
netto rond de € 1.100,-. Het is al lastig om daar huur, energie, water, tv/telefoon/computer-aansluiting, zorgverzekering, boodschappen en kleding van te betalen. Laat staan dat daar huishoudelijke hulp vanaf kan.
Is net zo goed inkomenspolitiek
Gemeenten mogen dus niet zeggen dat het boven een bepaald inkomen geen zin heeft om een aanvraag in te dienen. Ze mogen wel zeggen dat iedereen die een aanvraag doet geïndiceerd zal worden en dat dan een eigen bijdrage-regeling gaat gelden. Per Saldo vindt dit net zo goed inkomenspolitiek. Het gehandicaptenbeleid verwordt zo tot armoedebeleid. Per Saldo vindt dit ontoelaatbaar.
Bron: Per saldo www.pgb.nl