‘Aanpassingen in koffieconsumptie kan mogelijk de kwaliteit van leven van dementiepatiënten verbeteren’

Cafeïne wordt al eeuwenlang gebruikt, het verbetert je stemming, vermindert vermoeidheid en verhoogt alertheid. Hoewel de effecten van cafeïne uitgebreid zijn onderzocht bij gezonde volwassenen, is minder bekend over hoe het de gedragssymptomen kan beïnvloeden bij patiënten met dementie.

Als specialist ouderengeneeskunde ouderengeneeskunde n.p. heeft Michelle Kromhout haar onderzoek gericht op het onderzoeken van deze complexe relatie. Zij verdedigde haar proefschrift op 18 mei.

Het dementiesyndroom is een verzamelnaam voor meer dan 100 ziekten, die worden gekenmerkt door een sterkere achteruitgang van de cognitieve functies dan bij normaal ouder worden. Het kan het denkvermogen, het geheugen en het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren, aantasten. Als gevolg hiervan is het syndroom een van de belangrijkste oorzaken van beperkingen en afhankelijkheid onder ouderen wereldwijd. Bijna alle mensen met dementie zullen op een bepaald moment gedragssymptomen vertonen, die de kwaliteit van hun leven kunnen verminderen.

“Verder onderzoek naar oorzaken en effectieve behandelingen van gedragssymptomen bij mensen met dementie moet daarom een van de speerpunten in de zorg zijn”, aldus Kromhout.

Lees hier het volledige artikel.