Aanpassing primaire eindpunten in onderzoek immuuntherapie komt vaak voor

Onderzoekers roepen op tot meer transparantie.
Bijna tweederde van 38 onderzochte gerandomiseerde studies met immuuntherapie bij blaas-, long- en nierkanker bevat een aanpassing aan primaire eindpunten. Tegen de geldende richtlijnen in, werd hier slechts in een minderheid van deze studies transparant over gerapporteerd.

Dit blijkt uit een vorige week gepubliceerde review in JAMA Oncology van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Radboudumc en Queen’s University Cancer Research Institute in Canada.

Een primair eindpunt in een studie is een belangrijk aspect van het studieprotocol waarmee de werkzaamheid van een behandeling is te beoordelen. Ook de ‘kracht’ van een studie om een effect van bepaalde grootte aan te tonen (bepaald door het aantal patiënten in de studie) wordt berekend op basis van het primaire eindpunt. “In specifieke gevallen is een aanpassing aan zo’n primair eindpunt gerechtvaardigd. De brede wetenschappelijke consensus is echter om hier terughoudend en in elk geval transparant in te zijn,” zegt Anke Richters van het Integraal Kankercentrum Nederland en eerste auteur van het artikel.

Lees hier het volledige artikel.