Aanpak maagzweerbacterie verkleint kans op maagkanker

Een korte behandeling die de Helicobacter pylori, de bacterie verantwoordelijk voor maagzweren, aanpakt, kan de kans op maagkanker verkleinen. 

Dat concludeert het onderzoeksteam van de McMaster University dat voor de Cochrane Library alle onderzoeken bestuurde waarin het gebruik van minstens een week Helicobacter pylori-behandeling werd vergeleken met een placebo of geen behandeling bij geïnfecteerde mensen zonder klachten.

Binnen de studies moesten de deelnemers minstens twee jaar gevolgd zijn en minstens twee deelnemers moesten maagkanker ontwikkeld hebben. In totaal voldeden zes onderzoeken met bijna 6.500 deelnemers aan de criteria.

Ongeveer twee derde van de mensen heeft H. pylori in het lichaam, maar in de meeste gevallen worden geen klachten ervaren. De kans op maagkanker is door infectie met de bacterie groter. De bacterie kan echter worden uitgeroeid met behulp van een simpele korte antibioticabehandeling. Vaak in combinatie met een geneesmiddel dat de productie van maagzuur onderdrukt.

Resultaat
In vergelijking met geen behandeling of een placebo verkleint een behandeling van een of twee weken met antibiotica een maagzuuronderdrukker de kans om maagkanker te ontwikkelen. Binnen de onderzoeken ontwikkelde 1,6 procent van de behandelde mensen maagkanker.

Lees hier het volledige artikel.