Er worden dringend stamceldonoren gezocht. Vanaf morgen 21 maart ontvangen ruim 190.000 jongeren een brief met informatie over stamceldonatie. Zo hoopt de overheid dat meer jongeren zich aanmelden als stamceldonor. Maar hoe werkt stamceldonatie? En wie kan er aan meedoen? Antwoorden op zeven vragen.1. Welke patiënten kunnen gebaat zijn bij stamceltransplantatie?
Patiënten met leukemie bij wie alleen chemotherapie niet genoeg overlevingskans biedt, en patiënten met andere bloedkankers of bloedziekten, zoals bijvoorbeeld aplastische anemie, wat veel bij kinderen voorkomt. Voor patiënten met leukemie kan een stamceldonor de laatste redding zijn.
2. Waarom zijn er meer vrijwillige stamceldonoren nodig?
Omdat maar 30 procent van de patiënten die een transplantatie moeten ondergaan, een geschikte donor binnen de familie vindt.
De andere 70 procent moet op zoek naar een onbekende donor. Van die groep slaagt slechts 4 procent erin om in Nederland een geschikte donor te vinden. De rest vindt een donor in het buitenland.
3. Hoe kan dat?
Het is lastig om een match te vinden: de kans dat een willekeurige patiënt met een willekeurige donor ‘matcht’, is minder dan 1 op 50.000. Om de kans op een match zo groot mogelijk te maken, zijn er dus zo veel mogelijk donoren nodig. Daarnaast zijn er (relatief) weinig donoren in Nederland. In Nederland staat 0,26 procent van de bevolking geregistreerd als stamceldonor. Dat zijn 150.000 mensen. Ter vergelijking: in buurland Duitsland is ruim 6 procent geregistreerd.
Lees hier het volledige artikel.