Aanknopingspunt voor nieuwe behandeling tuberculose ontdekt

24 maart was het Wereld Stop Tuberculose Dag. Onderzoekers van Amsterdam UMC ontrafelden in samenwerking met collega’s van Harvard en de Rijksuniversiteit Groningen hoe de tuberculose-bacterie het immuunsysteem van de patiënt buitenspel zet. Een bestaand medicijn lijkt dit proces te kunnen voorkomen, zodat de tuberculose-infectie kan worden behandeld.

Eerder onderzoek van het samenwerkingsverband tussen Amsterdam UMC, Harvard en de Rijksuniversiteit Groningen liet zien dat de tuberculose-bacterie grote hoeveelheden van een stofje aanmaakt dat niet door andere verwante bacteriën wordt gemaakt. Dit stofje zorgt ervoor dat de bacterie niet kan worden afgebroken door cellen van het immuunsysteem. In een recente studie hebben de onderzoekers achterhaald hoe dat komt.

Vet opslaan
Met behulp van geavanceerde microscopie toonden de onderzoekers aan dat het stofje de immuuncellen ertoe aanzet om vet op te slaan. Als de immuuncellen vol zitten met vet, kan de bacterie vrij zijn gang gaan. Vervolgens zochten de onderzoekers naar de achilleshiel van de tuberculose-bacterie: zij keken of kon worden verhinderd dat de immuuncellen vet opslaan. Dat deden zij door gebruik te maken van een medicijn dat tegen een vergelijkbaar proces is ontwikkeld ter behandeling van de ziekte van Gaucher.

Lees hier het volledige artikel.