In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verricht.
Lagere hoeveelheden zijn vooral te zien bij voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP).
Aandeel zout, suiker en verzadigd vet
Vergeleken met de monitor van 2018 is vooral minder zout te vinden in voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt, zoals sommige bewerkte vleesproducten als knakworst in blik en filet americain. Ook in andere producten zoals currysaus, naturel aardappelchips en peulvruchten in blik zit minder zout.
Het aandeel verzadigd vet is het duidelijkst gedaald in vleeswaren zoals gebraden gehakt en leverworst. Voor suiker ziet het RIVM de grootste afnames in (fris)dranken.
Lees hier het volledige artikel.