Het trainen van ambulancepersoneel op het signaleren van bloedvergiftiging (sepsis) kan vroege herkenning en zorg in de hele zorgketen verbeteren.
Dit blijkt uit een grote landelijke studie in de periode juni 2014 – juni 2016, waarbij 10 regionale ambulancediensten, 2672 patiënten en 34 ziekenhuizen betrokken waren.
Na het trainen van ambulancepersoneel in het herkennen van sepsis werd in deze studie onderzocht of het geven van antibiotica in de ambulance ten opzichte van het pas starten met antibiotica in het ziekenhuis, de overleving zou verbeteren Alhoewel een betere overleving niet werd gevonden, leidde de studie wel tot een verbetering van de herkenning en zorg voor sepsispatiënten. Zo is er een significante vermindering van heropnames.
Hoofdonderzoeker en acute internist bij VUmc dr. Prabath Nanayakkara: “Van de patiënten die deelnamen aan het onderzoek had 4% een zeer ernstige bloedvergiftiging; een septische shock. Het is, vanwege de kleine omvang van deze groep, op dit moment niet mogelijk om te concluderen of deze ernstige zieke patiënten wel baat zou kunnen hebben bij antibioticabehandeling in de ambulance .”
Het artikel over deze studie is deze week gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.
Lees hier het volledige artikel.