Woensdag 17 mei voert de Vaste Kamercommissie van VWS een debat met de staatssecretaris over het gehandicaptenbeleid. Tijdens dit overleg staan ook kleinschalige woonvormen op de agenda. Per Saldo heeft samen met vier andere belangenorganisaties, die zich bezig houden met wooninitiatieven die door ouders zijn opgericht voor hun (volwassen) kinderen, hiervoor een brief gestuurd.
Met deze brief brengen we de Kamerleden op de hoogte van belangrijke wensen en aandachtspunten die spelen bij deze ouderinitiatieven. Daarnaast stellen we de problematiek van toegang tot de Wlz voor psychisch kwetsbare mensen aan de orde.
Doel van de brief
Met deze brief vragen wij de Kamercommissie:
- Ouderinitiatieven als aparte vorm van wooninitiatieven te erkennen en het pgb als financieringsvorm voor deze initiatieven te handhaven
- Dit parlementaire jaar nog een besluit in de Tweede Kamer te (laten) nemen om psychisch kwetsbare mensen die blijvend zijn aangewezen op 24-uurs zorg in de vorm van toezicht of 24 uur zorg in nabijheid, waaronder mensen met autisme, directe toegang te geven tot de Wlz. De staatssecretaris te verzoeken een (wets)voorstel voor een besluit hiervoor in te dienen.
Aanleiding
De aanleiding voor de brief is het rapport Zorgen voor gezonde groei van de Technische werkgroep Beheersinstrumentarium Zorguitgaven. In dit rapport worden ouderinitiatieven niet genoemd als aparte woonvorm. Terwijl in ouderinitiatieven bewoners juist volledige zeggenschap en eigen regie hebben, en de zorg wordt ingekocht met een pgb. De opstellers van het rapport adviseren om wooninitiatieven alleen nog via zorg in natura (Zin) te financieren. Als belangrijkste argument noemen ze dat het pgb alleen wordt gebruikt als financieringsvorm en niet als middel om zorg in te kopen op basis van eigen regie. Hierbij verwarren ze echter wooninitiatieven van zorgaanbieders met ouderinitiatieven.
Lees hier het volledige artikel.