Het UMCG doet mee aan een Europees onderzoek naar in het ziekenhuis geproduceerde CAR-T-celtherapie bij uitbehandelde patiënten met acute lymfatische leukemie. Om de studie, geleid door Spaanse onderzoekers, in Nederland uit te voeren stelt het KWF ruim negen miljoen beschikbaar. Als de therapie succesvol blijkt, wordt de behandeling in Nederland mogelijk vergoed vanuit de zorgverzekering.
Chimeer Antigen Receptor (CAR)-T-celtherapie is een vorm van immunotherapie waarbij onderzoekers eigen afweercellen van de patiënt genetisch aanpassen zodat ze de kanker beter herkennen. Deze afweercellen, T-cellen, worden in het lab aangepast en daarna als medicijn aan de patiënt toegediend. Het eigen afweersysteem van de patiënt is dan afgericht om de kankercellen uit te schakelen.
B-cel acute lymfatische leukemie
Voor patiënten onder de 26 jaar met B-cel acute lymfatische leukemie is deze behandeling al bij commerciële bedrijven beschikbaar. Onderzoekers Hematologie Tom van Meerten en Edwin Bremer leiden de studie in Nederland. Zij onderzoeken nu of CAR-T-celtherapie die lokaal in het ziekenhuis gemaakt wordt (ook wel Point-of-Care genoemd) een goed alternatief is voor volwassen patiënten.
Lees hier het volledige artikel.