Het slikken van schildklierhormoon heeft geen effect op de kwaliteit van leven van 80-plussers met een licht verminderde werking van de schildklier. Dit blijkt uit een uitgebreide internationale studie van onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
De resultaten zijn woensdag 30 oktober gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA).
Tot op heden was het onduidelijk of behandeling van een verminderde schildklierwerking met schildklierhormoon zinvol is bij 80-plussers. “In deze internationale studie, met deelnemers uit heel Nederland, Cork (Ierland), Bern (Zwitserland) en Glasgow (Verenigd Koninkrijk), hebben we in totaal 246 personen van 80 jaar en ouder gevolgd met een licht verminderde schildklierwerking”, vertelt Robert Du Puy, arts-onderzoeker en huisarts in opleiding van het LUMC. De studie is inmiddels online beschikbaar op de website van het JAMA.
Geen verschil tussen behandeling schildklierhormoon en placebo
De deelnemers slikten minimaal een jaar lang schildklierhormoon of een placebo. Vervolgens is gekeken of er verschillen waren tussen beide groepen in de kwaliteit van leven. Denk hierbij aan dagelijks functioneren, de werking van het geheugen en bijwerkingen. Tussen de testgroepen zijn geen verschillen aangetroffen. De studie sluit aan op eerder Europees onderzoek uit 2017. Daaruit bleek al dat veel ouderen boven de 65 jaar met licht verminderde schildklierwerking geen baat hebben bij behandeling met schildklierhormoon.
Lees hier het volledige artikel.