Nooit eerder waren er in Nederland zoveel mensen (271) die na hun dood organen afstonden voor transplantatie als in 2014. Zij maakten 782 orgaantransplantaties in Nederland mogelijk. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van 2013. Ook gaven weer meer mensen bij leven een nier of een deel van de lever voor transplantatie. In 2014 doneerden 533 mensen (2013: 522) bij leven een orgaan.
Deze voorlopige jaarcijfers* zijn bekend gemaakt door de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). ‘Er lijkt sprake van een trendmatige stijging van het aantal orgaandonoren. De nieuwe organisatie van donatie in de ziekenhuizen en de vele aandacht voor het belang van orgaandonatie lijken hun vruchten af te werpen’, aldus NTS-directeur Bernadette Haase. Ten opzichte van de periode voorafgaand aan het Masterplan Orgaandonatie (2005-2007: gemiddeld 225 donoren per jaar) is het aantal donoren toegenomen met 20 procent. Het aantal transplantaties stijgt zelfs met 23 procent (2005-2007: gemiddeld 636 transplantaties per jaar).
Toch is dit allerminst een reden om tevreden achterover te leunen. ‘Het kan beter en moet beter. Daar gaan we voor. Voor al die patiënten die soms jaren op de wachtlijst staan. De signalen zijn hoopvol en we gaan door op de ingeslagen weg. De komende 2 jaar voeren we onder meer verbeteringen door in de indeling van de organisatiestructuur in regio’s en in de uitwisseling van ‘best practices’, zodat we hopelijk tot nog mooiere resultaten komen’, aldus Haase.
Les hier het volledige artikel.