633 bezwaren tegen hogere eigen bijdrage thuiszorg

Zorggebruikers met een gemiddeld inkomen betalen dit jaar 33 procent meer aan eigen bijdrage voor thuiszorg in de Wmo en Wlz. Bovendien hebben gemeenten dit jaar het recht gekregen om voor algemene voorzieningen apart eigen bijdragen te heffen. Deze beleidswijzigingen hebben tot in totaal 633 bezwaarschriften geleid van burgers die het niet eens zijn met de nieuwe berekening van hun eigen bijdrage.

Het kabinet heeft dit jaar de wtcg-korting geschrapt, een compensatie van 33 procent op de eigen bijdragen van chronisch zieken en gehandicapten. Bovendien mogen gemeenten zelf eigen bijdragen heffen voor algemene voorzieningen die zij hebben opgetuigd voor bijvoorbeeld taxivervoer, dagbesteding, begeleiding en huishoudelijke hulp. Veel Kamerleden vrezen dat hierdoor mensen geconfronteerd worden met een ‘stapeling’ van hoge en nieuwe eigen bijdragen en dus onverwacht gestegen zorgkosten.

Bezwaarschriften
In een Kamerbrief die staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vorige week verstuurde ter voorbereiding op het transitiedebat, staat de stand van zaken beschreven. Het aantal bezwaarschriften dat bij het CAK is binnengekomen ligt half april op 633. Bij 270 van deze meldingen zijn burgers het niet eens met de nieuwe berekening van de eigen bijdrage, en in 13 gevallen is specifiek bezwaar gemaakt tegen het wegvallen van de 33 procent compensatie. Het aantal bezwaarschriften kan nog oplopen want de periode van bezwaar is nog niet verstreken.

Algemene voorzieningen
Volgens Van Rijn geeft het relatief lage aantal bezwaarschriften aan dat het wel meevalt met de cumulatie van eigen bijdragen. Hij beschikt niet over een registratie van algemene voorzieningen waar gemeenten eigen bijdragen voor vragen. De staatssecretaris verwacht niet dat gemeenten hier te hoge eigen bijdragen voor zullen vragen. Dat is volgens hem immers niet in het belang vang gemeenten, omdat dit de toegang naar een algemene voorziening zal verminderen en mensen dan bij duurdere individuele voorzieningen zullen aankloppen.

Lees hier het volledige artikel.