Voor wie vandaag de diagnose reuma krijgt, zijn de vooruitzichten over het algemeen veel beter dan veertig jaar geleden. Maar ondanks dat de ziekte prima onder controle lijkt, krijgen met name mensen met ontstekingsreuma nogal eens te maken met intense moeheid.
Hersenonderzoeker Mechiel Korte deed daar onderzoek naar.
Gaat moeheid door reuma weg door meer te slapen of beter voor jezelf te zorgen?
Mechiel Korte, universitair hoofddocent farmacologie aan de Universiteit Utrecht: “Nee, dat helpt allemaal niet. Bij een gezond mens wel, die voelt zich beter met wat extra slaap of meer ontspanning. De moeheid bij reuma voelt alsof je in drijfzand staat. Hoe harder je er probeert uit te komen, hoe dieper je wegzinkt.
Via hersenonderzoek heb ik kunnen aantonen dat de moeheid veelal het resultaat is van de ontstekingsreactie in je lichaam. Door die ontstekingen komen eiwitten vrij, die de hersencellen niet alleen qua vorm veranderen, maar ook qua functioneren. Zelfs als de ontstekingen in je lijf bestreden zijn en er geen eiwitten meer vrijkomen, dan springen die aangetaste hersencellen niet meteen in hun oorspronkelijk vorm terug. Dat duurt een tijdje. Ze blijven dus anders functioneren en al die tijd voel je je moe. Die moeheid komt bij vlagen. Soms gaat het een hele tijd goed. Maar als de ontsteking opvlamt, komt de moeheid vaak terug en kun je je zomaar maanden moe blijven.”
Is dit ook een verklaring voor moeheid in zijn algemeenheid bij auto-immuunziekten?
“Het is meer een verklaring voor moeheid bij alle óntstekingsziekten. Het gaat inderdaad niet alleen om reuma, maar ook bijvoorbeeld om aandoeningen zoals de ziekte van Crohn. Ook moeheid na een longontsteking of bij laaggradige infecties zoals tandvleesontstekingen kunnen dezelfde oorzaak hebben. Overigens gaat het niet op voor alle vormen van reuma.
Lees hier het volledige artikel.