Patiënten hebben mogelijk baat bij ademtherapie.
Een grote groep patiënten blijft lang na een coronabesmetting ernstige klachten houden. Uit fietstesten verricht in het Radboudumc blijkt dat een deel van hen een verstoorde ademhaling heeft. Deze patiënten kunnen baat hebben bij een therapie specifiek gericht op de ademhaling.
Een team onder leiding van longarts Bram van den Borst onderzocht 21 patiënten een half jaar tot jaar na een coronabesmetting. Deze patiënten hadden een milde vorm van COVID-19, waarvoor ze niet in het ziekenhuis werden opgenomen. Toch ontwikkelden ze ernstige en langdurige klachten. Zo hebben ze bijvoorbeeld last van ernstige vermoeidheid en kortademigheid bij inspanning. Deze post-covid klachten beperken het dagelijks functioneren van deze patiënten flink.
Afwijkende ademhaling tijdens fietstest
De longfunctie, bloedonderzoeken en conditie van de patiënten waren helemaal normaal. Maar de onderzoekers zagen wel een afwijkende ademhaling bij 20 van de 21 patiënten tijdens een fietstest. Van den Borst: ‘Patiënten zijn tijdens inspanning continu op zoek naar hoe ze moeten ademen. Sommigen hebben zelfs tijdens een gesprek al moeite met hun ademhaling.’ Het onderzoek laat zien dat een groot deel van de patiënten te snel of te diep ademde, zogenaamd hyperventileren. Dit kan vermoeidheid en andere klachten zoals kortademigheid, pijn op de borst, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken.
Lees hier het volledige artikel.