Ziekte van Dupuytren. Alles over klauwhanden, koetsierziekte en Vikingziekte.
Iemand een hand geven, een glas bier vasthouden of een stapel kranten in de papierbak gooien? Voor mensen die lijden aan de ziekte van Dupuytren (fibromatosis facialis palmaris) zijn dit bijna onmogelijke opgaven.
Bij deze veelvoorkomende aandoening zijn de vingers krom gegroeid en kunnen daardoor niet meer goed gestrekt worden. Deze ongeneeslijke ziekte ontstaat bij 5 tot 10 procent van de vijftigplussers en komt acht keer vaker voor bij mannen dan vrouwen. Wanneer er knobbeltjes in één of beide handpalmen ontstaan, dan heeft u mogelijk deze aandoening.
Wat is de ziekte van Dupuytren?
Dit is een goedaardige – maar vervelende – aandoening van de hand. Bij de ziekte van Dupuytren is er sprake van een vermeerdering en verdikking van de bindweefsellaag die tussen de huid van de handpalm en de onderliggende bloedvaten en pezen ligt. Er ontstaan knobbels en strengen onder de huid. Na verloop van tijd verschrompelt het overtollige bindweefsel, waardoor de vingers krom trekken en niet meer recht gebogen kunnen worden. Daarom wordt de ziekte van Dupuytren ook wel ‘koetsiersziekte’ of ‘klauwhanden’ genoemd.
Lees hier het volledige artikel.