3D-structuur DNA interessant voor kankeronderzoek

Nieuwe inzichten in de structuur van DNA bieden aanknopingspunten voor een betere aanpak van hersenaandoeningen en kanker. Sepideh Babaei promoveerde op vrijdag 30 oktober 2015 op dit onderwerp aan de TU Delft.

3D-structuur
Recente technologische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt om ook de 3D-structuur van DNA in kaart te brengen, in plaats van alleen de lineaire opbouw. In het onderzoek van promovenda Sepideh Babaei van de TU Delft zijn nieuwe inzichten over die 3D-structuur gecombineerd met bestaande data over genetische mutaties en genactiviteit en vervolgens statistisch geanalyseerd.

Het menselijke DNA is, in uitgevouwen toestand, ongeveer twee meter lang. Het bevindt zich strak samengepakt in de celkern. Maar omdat het 2 meter lange DNA zit opgevouwen in de celkern, kunnen genen die lineair op enorme afstand liggen, in de 3D-structuur toch dicht bij elkaar liggen. Babaei laat zien dat dit belangrijk is voor de invloed van mutaties op genen en de activiteit van deze genen. De kans blijkt groot dat mutaties die – lineair gezien – ‘ver weg’ liggen toch een effect hebben op genen, door gebruik te maken van de 3D-vouwing van het DNA.

Lees hier het volledige artikel.