Als het kabinet alle adviezen van het Zorginstituut Nederland (ZIN) overneemt, wordt er in 2018 318 miljoen euro bespaard op de basisverzekering. Dat heeft het ZIN berekend op basis van de financiële effecten van alle rapportages die het ZIN maakt over de veranderingen in de basisverzekering.
Radiotherapie bij de ziekte van Dupuytren wordt sinds het derde kwartaal van 2013 niet meer vergoed uit het basispakket. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) had na onderzoek vastgesteld dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat radiotherapie bij deze ziekte, waarbij knobbels op de hand ontstaan, ook echt werkt. Als de knobbels niet vanzelf weg gaan, worden patiënten direct geopereerd. Het schrappen van de radiotherapie bespaart in 2015 ruim 57 miljoen euro en in 2016 en daarna jaarlijks 65 miljoen euro.
Besparingen door zinnige zorg
Het schrappen van de radiotherapie bij Dupuytren is een van de grootste besparingen op de basisverzekering in het rapport Overzicht financiële effecten rapporten Zorginstituut. Een andere grote besparing vormt de verbetering van de behandeling van de zorg bij artrose van knie en heup. Als ziekenhuizen de landelijke richtlijnen beter naleven, valt er jaarlijks 35 miljoen euro te besparen op het minder plaatsen van knie- en heupprothesen en 14 miljoen euro op minder onnodige diagnostiek.
Lees hier het volledige artikel.