3 tips om urineweginfecties te voorkomen in de thuiszorg

Er zijn geen recente richtlijnen voor infectiepreventie in de thuiszorg en dat roept nogal wat vragen op bij verpleegkundigen. Bijvoorbeeld: hoe voorkom je urineweginfecties?Deskundigen infectiepreventie Irina Dumitrescu en Peter Molenaar geven tips.

1 Vermijd onnodig katheteriseren, spoelen en reinigen
‘Om urineweginfecties te voorkomen moet je allereerst onnodige katheterisatie vermijden’, benadrukt Dumitrescu.* ‘Dus ga alleen over tot een verblijfskatheter als er geen alternatieven zijn, zoals intermitterend katheteriseren. Verder moet je twee zaken vermijden: systematisch de blaas spoelen en systematisch reinigen met chloorhexidine. Huisartsen willen dit nog wel eens voorschrijven, maar doe dat alleen op indicatie en niet systematisch. Ten slotte houd je natuurlijk rekening met algemene principes als: de juiste diameter kiezen, liefst een siliconenkatheter gebruiken, zo min mogelijk ontkoppelen, geen tractie op de katheter, knikken in de leiding voorkomen.

2 Licht patiënten extra goed voor
‘In de thuiszorg heb je, meer dan in het ziekenhuis nog, te maken met gedrag van cliënten,’ weet Dumitrescu uit ervaring. ‘Ik had eens een cliënt die zijn katheterzak overal achter zich aan sleepte over de grond. De sonde was daardoor altijd aangespannen, wat de blaas en urinebuis kan beschadigen, waardoor bacteriën meer kans maken. En een collega maakte mee dat een cliënt de katheterzak ’s nachts in een emmer legde onder het bed, omdat hij bang was dat de zak zou ontploffen. Daarom moet je in de thuisverpleging nog extra aandacht besteden aan voorlichting en educatie.

Lees hier het volledige artikel.