Zorgt bloedverdunning op maat voor minder bloedingen en bloedstolsels na een nieuwe hartklep via de lies?
Het St. Antonius Hartcentrum heeft drie miljoen subsidie toegewezen gekregen van ZonMw. Met dit bedrag start het Hartcentrum een groot internationaal wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling van patiënten die een nieuwe aortaklep via de lies (TAVI) hebben gekregen.
De arts-onderzoekers willen aantonen dat het beter is om het type en de duur van bloedverdunning na de ingreep af te stemmen op de individuele patiënt. Dit zou bloedingen kunnen voorkomen en de kans op een herseninfarct kunnen verkleinen.
Bij patiënten die een nieuwe aortaklep hebben gekregen via de lies (de zogenaamde TAVI ingreep), kan na verloop van tijd een laagje stolsel ontstaan op de nieuwe klep (kleptrombose). Om kleptrombose tegen te gaan, slikken patiënten na de ingreep vaak levenslang aspirine als bloedverdunner. Dit verhoogt echter het risico op bloedingen, vooral bij de oudere TAVI patiënt.
“Uit eerder onderzoek is gebleken dat ondanks aspirine-gebruik, bij ongeveer een kwart van de patiënten zo’n laagje stolsel op de nieuwe klep ontstaat. De stolsels kunnen een TIA of zelfs een herseninfarct veroorzaken. We denken daarom dat het voor sommige patiënten beter is om een sterker antistollingsmiddel te gebruiken, een zogenaamde NOAC; in dit geval een lage dosis van de NOAC apixaban. Terwijl het voor patiënten die geen stolsel ontwikkelen misschien juist beter is om helemaal geen bloedverdunners te nemen om bloedingen te voorkomen.” aldus Cardioloog en hoofdonderzoeker Jur ten Berg van het St. Antonius.
Lees hier het volledige artikel.