Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal Nederlanders met artrose in 2050 bijna verdubbeld zal zijn. In 2022 telden we al 1,6 miljoen Nederlanders met artrose, maar naar verwachting zal dit aantal stijgen naar maar liefst 3 miljoen in 2050. Deze cijfers komen uit de nieuwste Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV).
Impact enorm onderschat
Artrose veroorzaakt pijn, stijfheid en beperkingen in het dagelijks leven. De impact van deze aandoening wordt vaak onderschat. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de mensen met artrose aangeeft dat hun klachten dagelijks hun leven beïnvloeden. Ook ervaren velen mentale klachten, zoals somberheid door de impact op hun zelfstandigheid en sociale leven.
Gevolgen voor de maatschappij
Artrose heeft niet alleen grote gevolgen voor de levenskwaliteit van mensen, maar ook voor hun werk en de samenleving als geheel. Veel mensen met artrose blijven te lang doorlopen met klachten, wat leidt tot langdurig verzuim. Bij knieartrose bedraagt het gemiddelde verzuim 186 dagen, en bij heupartrose is dat 159 dagen. Dit is niet alleen zwaar voor de mensen zelf, maar ook voor werkgevers en de maatschappij.
Lees hier het volledige artikel.