27.000 keer kanker ontdekt via bevolkingsonderzoek, maar deelname daalt

Biedt thuistest uitkomst?
Bij ruim 27.000 mensen werd in 2023 kanker of een voorstadium daarvan gevonden tijdens bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker. Na een jarenlange daling deden vorig jaar iets meer mensen mee aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ruim 4 miljoen mensen kregen vorig jaar de uitnodiging om mee te doen aan een bevolkingsonderzoek naar kanker. Die ziekte kan dan in een vroeg stadium worden opgespoord, nog voordat mensen klachten hebben. En dat heeft positieve effecten, aldus het RIVM. Sinds de invoering van de bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker overlijden minder mensen aan die kankersoorten. Ook verbeterde behandelmethodes dragen daaraan bij.

Oproep
Toch daalt de deelname aan bevolkingsonderzoeken al jaren. Het RIVM kondigde eerder onderzoek aan, om uit te vinden waarom dat is. Maar dit jaar deden juist wél meer mensen mee aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker: dat aantal nam toe met 4 procent. Bij de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en darmkanker lijkt een stabilisatie plaats te vinden, zegt Patricia Hugen, programmamanager.

Lees hier het volledige artikel.