In 1928 werd antibiotica per ongeluk ontdekt door Alexander Flemming. Hij ontdekte per toeval dat de schimmel penicillium de groei remde van een bacterie die hij op kweek had gezet. Onderzoek wees uit dat dit veroorzaakt werd door de stof uit de schimmel, namelijk penicilline. Pas in 1938 kwam het middel op de markt.
Waarom antibiotica?
Antibiotica werkt tegen bacteriën en niet tegen virussen. Toch kunnen bepaalde infecties wel met een virus beginnen waarna door een verminderde weerstand een bacterie de infectie overneemt.
Alle mensen dragen bacteriën bij zich. De meeste zijn nuttig, bijvoorbeeld om het eten te verteren. Van andere bacteriën worden we juist ziek. Om dan weer te herstellen krijg je dan antibiotica voorgeschreven door je huisarts. Dat zijn medicijnen die bacteriën doden of remmen in hun groei.
Penicilline
Penicilline is de oudste en bekendste antibiotica. En inmiddels zijn er veel soorten bij gekomen. Die kunnen onderverdeeld worden in tien groepen. In welke groep of klasse een antibioticum wordt ingedeeld hangt van de werking en de samenstelling af.
Lees hier het volledige artikel.