Laaggeletterdheid heeft baat bij logopedie

Laaggeletterdheid kost Nederland jaarlijks ongeveer 1 miljard euro. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de Stichting Lezen & Schrijven. De *NVLF (*Nederlandse Vereniging van logopedie en Foniatrie) heeft naar aanleiding van dit onderzoek een persbericht uit gestuurd over de toegevoegde waarde van logopedie bij het voorkomen van laaggeletterdheid.

Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven kosten de maatschappij onder meer geld doordat ze vaker werkloos zijn, vaker een beroep doen op de gezondheidszorg en weinig verdienen als ze wél een baan hebben, schrijft de stichting. De berekende 1 miljard euro is bijna twee keer zoveel als in eenzelfde onderzoek dat vier jaar geleden is gedaan. Voor een belangrijk deel komt dat verschil doordat er beter gekeken is naar het aantal laaggeletterden in Nederland.

Logopedie tegen laaggeletterdheid
Dat logopedie laaggeletterdheid kan voorkomen is bij het grote publiek niet of nauwelijks bekend. In 2015 verscheen in een themanummer over lezen van het Nederlands Tijdschrift over Logopedie al een artikel over dit onderwerp en in 2016 publiceerde de NVLF ook een artikel over laaggeletterdheid en de positieve bijdrage die logopedie kan leveren op de website www.telmeemettaal.nl.

Lees hier het volledige artikel.