2013-2022: meer mensen met longontsteking door legionellabacterie

In tien jaar tijd is het aantal meldingen van longontsteking, bij mensen die in Nederland besmet raakten met legionellabacteriën, meer dan verdubbeld. Het aantal meldingen steeg van 180 in 2013 naar 484 in 2022. In 2021 was er zelfs een piek van 555 meldingen. De stijging lijkt deels te komen door het type weer. Dit blijkt uit een inventarisatie van het RIVM.

De meeste mensen worden niet ziek van legionellabacteriën. Maar sommige mensen lopen meer risico. Zij kunnen na het inademen van de bacteriën ernstige longontsteking krijgen. Hierbij gaat het vaak om mensen ouder dan 60, mensen met chronische ziektes aan de luchtwegen (zoals COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische bronchitis of longemfyseem) )), mensen met afweerstoornissen en rokers.

Oorzaken van stijging meldingen
Een deel van de stijging van het aantal meldingen komt doordat er meer ouderen zijn. Daarnaast lijkt de stijging samen te hangen met verspreiding van legionellabacteriën in de buitenlucht. Uit eerder onderzoek is bekend dat een bepaald type weer de verspreiding van legionellabacteriën beïnvloedt. Een reden hiervoor is dat bij vochtige, bewolkte weersomstandigheden legionellabacteriën langer kunnen overleven in de lucht. Daardoor kunnen ze zich verder verspreiden. Vooral bij hevige regenval na een periode van warm en droog weer waren er pieken in het aantal meldingen te zien.

Lees hier het volledige artikel.