Regeneratieve geneeskunde is belangrijk voor de toekomst van de geneeskunde. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt al jaren hoe het lichaam zichzelf kan genezen.
Het is nu nog lastig om die kennis om te zetten in nieuwe behandelingen in de kliniek. Om daar verandering in te brengen tekenden LUMC’ers prof. Wim Fibbe (regeneratieve geneeskunde), Paul Bilars (financiën) en Mike Shaw van Luris een overeenkomst met het Centre for Commercialization of Regenerative Medicine (CCRM) in Canada.
Regeneratieve geneeskunde
De toekomst van de geneeskunde ligt in zogenaamde cellulaire therapieën en weefsel (tissue) engineering. Waar traditionele geneeskunde faalt, zijn nieuwe modellen nodig. Hoe leren we bijvoorbeeld het lichaam zelf nieuwe bloedvaten maken? Of, hoe kan het lichaam met ‘eigen’ cellen ongewenste afweerreacties bij bijvoorbeeld een niertransplantatie onderdrukken? Als dat laatste lukt, dan heeft de patiënt geen afweeronderdrukkende geneesmiddelen meer nodig.
“Met cellulaire therapieën proberen we de natuurlijke reparatieprocessen van het lichaam te bevorderen en na te bootsen”, zegt hoogleraar Wim Fibbe van de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie (LUMC).
Lees hier het volledige artikel.